Mindfulness bij Marloes de Jong

Wat is mindfulness?

Mindfulness is gerichte aandacht in het nu, met een niet veroordelende houding. Dit helpt bij tal van klachten, zoals stress, piekeren, slaapproblemen, somberheid, angsten, perfectionisme, rouw, oververmoeidheid of overspannenheid. Daarnaast is mindfulness een krachtig middel om meer kwaliteit in je leven te brengen door dingen met meer aandacht te doen.

Mindfulness is niet iets zweverigs of ingewikkelds, het is dichtbij en altijd weer op te pakken. In Psychologenpraktijk West bied ik de Mindfulness-based Cognitive Therapy (MBCT) aan. Deze variant is ontwikkeld en wetenschappelijk effectief bewezen door Segal, Williams en Teasdale (2002). Kort samengevat is dit de oorspronkelijke stressreductie training (Mindfulness Based Stress Reduction) aangevuld met handzame en korte oefeningen voor de dagelijkse praktijk en meer aandacht voor omgaan met (negatieve) gedachten.

In de training wordt gevraagd om je voor de duur van de training 30 tot 60 minuten per dag bezig te houden met Mindfulness. Mindfulness is een vaardigheid. Net als zwemmen of fietsen lukt dat vooral door oefening en volharding.

Mijn mindfulness-ervaring

Vanaf 1995 heb ik ervaring met de oorsprong van de westerse Mindfulnesstechniek: Vipassana. Vanaf 2006 heb ik Mindfulness actief opgepakt, zowel in mijn werk als privé. Ik bekwaamde me in de MBCT, onder andere door training en opleiding bij Johan Tinge en Ger Schurink. Ik ben erkend mindfulnesstrainer bij de Vereniging Voor Mindfulness (VVM). Van 2013 tot 2016 gaf ik de MBCT-training bij Psychologenpraktijk Nieuwegein en vanaf 2016 bij Psychologenpraktijk West in Utrecht.

Praktische informatie

Data

Tot aan zomer 2020 zullen er geen mindfulnesstrainingen plaats vinden wegens een zeer waarschijnlijke verhuizing van Praktijk West binnen Lombok. Na de zomer zullen de trainingen weer starten. Je kan je wel alvast opgeven als je geïnteresseerd bent.

Plaats
De training vindt plaats op de zolderverdieping van Psychologenpraktijk West: Hasebroekstraat 4, 3532 GL Utrecht. Er zijn maximaal acht deelnemers.

Kosten
De training kost €380,-, inclusief een mindfulness-werkboek. U kunt bij uw verzekeraar vragen of u in aanmerking komt voor vergoeding. Vaak zijn ook werkgevers bereid om tijd en/of geld vrij te maken voor een mindfulnesstraining.

Opties
Deze training wordt ook individueel gegeven. Een individueel traject kost €768,- en beslaat acht sessies van 45 minuten, die op u persoonlijk worden afgestemd.

Contact
Voor aanmelding of meer informatie kun je Marloes de Jong bellen (06-30191573) of een contactformulier invullen. Na opgave vindt een telefonische screening plaats en zo nodig een intake op de praktijk.

Mindfulness Vervolgtraining

Veel mensen die een mindfulnesstraining hebben gevolgd vinden het lastig om zelf mindfulness voort te zetten in hun leven. Daarom deze vervolgtraining.

Opzet
Het betreffen acht, maandelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur met een vaste groep van maximaal acht deelnemers. Eenmaal per maand, tussen de bijeenkomsten door, mail ik een mindfulnesstekst of filmpje ter inspiratie.

Doelen
Het belangrijkste doel van deze training is om deelnemers te steunen om actief mindfulness te blijven beoefenen op een bij hen passende manier. De thema’s van de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)-training worden herhaald en verdiept. De verdiepende oefeningen zijn gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapie (ACT). Mindfulness wordt hierin gebruikt om dingen die niet veranderbaar zijn beter te accepteren en om in veranderbare zaken bewuste en waardevolle keuzes te maken.

Inhoud van de bijeenkomsten
We starten met een lange zitmeditatie met nabespreking. Vervolgens wordt het thema van de bijeenkomst besproken en verdiept met oefeningen. Er zijn veel oefeningen ter zelfreflectie. Er is ook gelegenheid om te bespreken waar je tegen aanloopt met het beoefenen van mindfulness in je dagelijks leven. We eindigen met een korte mindfulnessoefening.

Data en tijden

Tot aan zomer 2020 zullen er geen mindfulnesstrainingen plaats vinden wegens een zeer waarschijnlijke verhuizing van Praktijk West binnen Lombok. Na de zomer zullen de trainingen weer starten op de woensdagochtend. Je kan je wel alvast opgeven als je geïnteresseerd bent.

Kosten
De kosten voor de woensdagochtendtraining zijn € 250,-. Dit is inclusief werkboek/werkmateriaal, mindfulle mails en zo nodig een intake.

Tijd en plaats
De acht bijeenkomsten vinden plaats op Psychologenpraktijk West, Hasebroekstraat 4, 3532 GL Utrecht.

Contact
Voor aanmelding of meer informatie kun je trainer Marloes de Jong bellen (06-30191573) of een contactformulier invullen.

“Ik heb eigenlijk meer gehad aan deze vervolgtraining dan aan de gewone training, omdat ik op mijn eigen tijd en tempo kon oefenen en er geen verplicht huiswerk was. Zo heb ik echt mijn eigen vorm kunnen vinden om mindfulness toe te passen in mijn leven.”

“De tussentijdse mails waren een bron van inspiratie EN een reminder aan mindfulness!”

“Die eerste training is zo intensief, dat is niet vol te houden in mijn hectische bestaan. Ik weet nu beter mijn persoonlijke gebruiksaanwijzing: welke mindfulnessoefeningen mij wanneer helpen.”